Google+ Followers

My Followers~~

Thursday, 25 April 2013

Adab Berhias diri mengikut cara Islam


Assalamualaikum..
salam jumaat semua..
hari ni nak kongsi sikit pasal adab berhias..
tapi jangan salah faham pulak, sarah ni bukan apa pun..cuma sekadar menyampaikan apa yag sarah baca dan tahu..semoga ia bermanfaat pada kita semua..

mari kita ketahui dulu maksud berhias diri,
berhias diri ialah penjagaan anggota fizikal, berpakaian, perhiasan dan penampilan diri supaya cantuk, kemas dan menarik..

Berhias diri bertujuan mensyukuri nikmat Allah SWT  dan tidak bertujuan untuk membangga diri..
dalam berhias diri, kita juga perlu menjaga aurat kita..
terutama kaum wanita..kita perlulah memilih pakaian yang tidak jarang dan tidak ketat..
dalam berhias diri juga, kita perlu menjaga batas-batas agar tidak memakai pakaian yang berlainan jantina..




gambar2 di atas tu sumber daripada carian Google sahaja..

bagi perhiasan diri, tidak perlulah keterlaluan sehingga dapat menimbulkan fitnah..
mungkin cukup sekadar untuk penampilan yang kemas..
bersolek pula tidak perlulah terlalu tebal..
cukup sahaja solekan tipis dan tidak nampak keterlaluan..
memakai bau-bauan berlebih-lebihan bagi wanita yang berhadapan dengan bukan muhrim adalah haram..

p/s: yg baik datang dari Allah..yang buruk tu dari kelemahan saya sendiri..
wallahu'alam..
assalamualaikum..salam jumaat..





Monday, 22 April 2013

Tahniah!!



Assalamualaikum..
entry kali ni pasal kawan sarah jugak..
siapa?
Jeng..jeng..jeng..
seorang Novelis..
terkejut?tak percaya?
tolong la jangan terkejut dan tolong la percaya.
 okey kalau tak percaya sila ke kedai buku berdekatan dan cari novel bertajuk Kau Pemilik Hati..
dan tengok lah nama penulisnya..
dekat belakang novel tu,yg pasal biodata penulis ada menyatakan bahawa penulis pernah bersekolah di Sekolah Kebangsaan Pusat Cabang Tiga dan melanjutkan pengajian di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Besar..
actually dia classmate aku!! dari sekolah rendah kot!!
aku Bangga gila dengan dia sebab dapat jadi novelis..
dan sekarang second novel dia bakal keluar..serius aku tak sabar nk pergi kedai cari buku tu..
start form four kalau tak silap aku dia tulis cerpen..pastu aku selalu berebut dengan member2 yang lain nak baca..dan overall cerpen dia semua best2..seriuosly..
dah kalau cerpen je dah best,novel dia lagi lah..kan..kan..
ape kata korang try beli and baca sendiri novel dia..
and thanks a lot sebab dia sudi buat satu cerita pendek special edition untuk aku
tajuk dia Kau VIP Di Hatiku..
terharu gila..


p/s:bagi yang suka baca novel online, boleh la terjah blog kawan aku nih..
just cuit SINI
sampai sini aje laa..sekian..
once again, tahniah!!

Terima Kasih Deq Ra


Assalamualaikum..
Entry ni sarah buat khas untuk Deq Ra..
siapa tu?
ape korang nih, takkan tak kenal..artis yang baru nak meletop tuu..
hehehe..gurau je..
sebelum tu nak tanya ni, comel tak blog sarah?
comel kan?
tu lah hasil sentuhan Deq Ra + di edit sikit oleh sarah sendiri..
Mmmmuuuaahhhaha..


dah lama pom actually blog ni siap di edit..
tapi baru hari ni buat ucapan terima kasih..
teruk kan..
tak tahu nak buat entry macam mana sebenarnya..
so, tadi dapat idea untuk edit gambar..
dan hasilnya..

tadaaa..


sorry tak cantik mana pun..
maklumla, bukan tangan seni..
hope Deq Ra suka..
sorry curi gambar Deq Ra dalam fb without permision..
lastly and once again, kamsahamnida, thank you, terima kasih, syukran ye Deq Ra.. :)

p/s: jom terjah blog Deq Ra, klik SINI

sekian..
xoxo

Saturday, 20 April 2013

Segmen Blogwalking Aisyah Humaira'



Assalamualaikum..
hari ni terasa rajin nak join segmen dari kak amalina yang comel.. 
seriously muke kak amalina ni ade iras dgn akak form6 kat sekolah saya dulu..huhu
okey xnak merapu lg..
dgn lafaz yg mulia,
Bismillahirrahmanirrahim,
sarah tampal banner yg comel tu kat sini..
segmen tu berlangsung 4 hari jer..
so, better cepat kalau brminat nak join..

picit SINI kalau nak join..

ok done..

xoxo


Cantik Hanya Setipis Kulit?



Assalamualaikum..
sarah nak share satu topik ni, yg agak sinonim dgn muslimah..
semoga bermanfaat untuk kita semua..


korang tengok laa video ni untuk lebih jelas.


apa yg sarah dpt simpulkan daripada topik yg dibincangkn,
cantik tu biarla datangnya daripada hati..
daripada akhlak dan perilakunya..
cantik budi bahasanya..
kalau setakat muka je cantik,
budi bahasa zero,
busuk hati,
akhlaknya hodoh ,
tak guna jugak kan??

Renung2kan dan selamat beramal..
Tepuk dada tanyalah Iman..

xoxo

Friday, 19 April 2013

Segmen: Salam Perkenalan By Miss BaNu



Assalamualaikum..
berkenan pulak tengok tajuk segmen ni..
thanks miss Banu sbb buat segmen ni..
in sha Allah boleh tambah rakan blogger lagi..

Cuit SINI untuk join

Selamat datang dan jutaan terima kasih yang tak terhingga sarah ucapkan kepada akak,adik,abang n semua yang sudi singgah di blog sarah dan sudi luangkan masa korang yang berharga di blog yang tak seberapa..
okey, tema blog ni warna pink n hijau..
tepuk tangan untuk Deq Ra sebab sudi hias blog sarah..*sambil tepuk tangan macam budak kecik*
sarah suruh Deq Ra buat simple n kemas je..
sebab blog sarah sebelum ni macam messy je..
kalau korang nk edit blog juge boleh la mntak tlg Deq Ra..
cuit je nama Deq Ra kat ats..

To Miss Banu Happy Coming Soon Birthday..


Thursday, 18 April 2013

Segmen : Gadis Blogger DSLR

Assalamualaikum..
wee,td terserempak dgn segmen dr blogger yg femes tu..
sape??
ala yg femes tu Abg Apit

segmen ni akn tmat x sampai 24 jam..so, nk try la menjoinkn diri..hihi
Bismillahirrahmannirrahim..

Picit SINI

Sarah suke warna gabungan pink+purple,
so, cantik kot kalau baju kaler purple,tdung die light pink..haha
sy tag kat Nea dan Cik Akak

ok done!!
xoxo

Love U Dear..


Assalamualaikum..
entry kali ni nak citer pasal seseorang..
siape??
adelah tu..
hahahahaha*Gelak jahat*

dia baik..
understanding..
caring..
comel..
nakal..
bertimbang rasa..
dan banyak lagi..

sampai tak tau dh nak tulis ape..
aku cakap pasal sape??!
ni nak bgtau la ni..
jom terjah..



ta daaaa


cun x??
siapa?!
nak bagitau la ni..
haa, ni la kawan,sahabat,adik,kakak,kembar,(oke kembar x layak sbb dia kecik aku besar)
hahaha..
entry ni special untuk die..
sesaje je buat sbb rndu..
name dia Nurul Hasyikin Bt Mohd Azmi..
a.k.a
sarah kenal dia sejak form 1..
tapi x rapat sangat sbb kat asrama kitorang duk bilik lain2..
kelas pom lain2, jd x rapat la..
kitorang start rapat since form 3..
sebab dpt duduk sebilik..
sampai sekarang still rapat..
seriously aku syg dia..
dia je fhm aku..



she's there when i need her..
dia sudi pinjamkan bahu bila aku rasa nak nangis..
sudi pinjamkan telinga bila aku nak cerita sesuatu kat dia..
bg aku semangat saat aku down n hampir putus asa..
banyak yg kitorang kongsi bersama..
dear, syg awk ketat2 tau! mmmuuaahh!
sy tak suke sangat kalau tgk die sedih..

Gaduh??
hhmm..pernah laa jugak gaduh..
biase la gaduh2 ni..
salah faham..
rencah persahabatan..
hehe..

dia ni sangat suke makan coklat!
tapi x gemok2.. >_<
tension aku!
 haha..

nah! untuk awak..




okey!, yunk jangan sampai meleleh air liur tu..
hahahahaha..Gelak jahat
untuk santapan mata je..haha

dan dia jugak suke minum susu..
tak jugak gemuk2..>_<
kalau aku minum susu kat rumah mesti ayh aku ejek..
sbb katanya aku dh sihat..
okey fine =,=


dutch lady ni salah satu feveret drink dia..
kekadang pernah nampak stok ni dlm locker dia..
hihi

dan dia ni jarang makan nasi..
sampai kekadang kena paksa baru nk turun makan..
sbb tu kot dia kurus
tapi satu je menu yang dia tak tolak..
iaitu bila dewan makan sediakan coco crunch untuk breakfast..
^__^


ok dah panjang entry ni..
doa sy..
semoga persahabatan kita diberkati-Nya..

syg awk ketat2..
ok, sekian..

xoxo
:D





Thursday, 11 April 2013

Abah you're my hero

Assalamualaikum..
sarah nk share satu vdeo..
tapi an, sbelum korg tgk,
mohon sdia tisu..
untuk lap air mata korang..huhu

actually 
tak sengaja pom jumpe vdeo ni..
tgh2 mlm lak tu..
nsib smua org dah tdow..
kalau tak malu gk tetibe ngadap lap top, nangis..haha


ok, korang klik la.
malas nak taip pnjg2..
korang bkan nk bce..mnyampah ade la.. ye dok??
haha..
sekian..
xoxo
:D


Sunday, 7 April 2013

Segmen Follow April hingga Disember 2013

Assalamualaikum..
sarah nk join segmen cik akak kita ni..
harap2 boleh la jd pmenang..aminn..
kalau da rzki tak ke mana..hihi

Bismillahirrahmanirrahim..

syarat segmen ni very the simple u olls..
rugi tau x join..

ok done!
xoxo
:D