Google+ Followers

My Followers~~

Thursday, 18 July 2013

Pesanan Buat Adik-adik

annyeonghaseyo!! ebelibadi..
hahaha..
entry nim khas buat adik-adik SMKBB dan semua adik-adik sarah..
tak kiralah kenal ke tak, kira yang berpangkat adik tu, semua tergolong laa ye..
adik-adik,
sementara ada peluang ni,
belajar la elok-elok..
sementara ada mak ayah,
banggakan mereka dengan kejayaanmu..
biarkan air mata kegembiraan mengalir di pipi mereka..
tapi jangan sesekali biarkan air mata kedukaan mengalir di wajah mereka..
mungkin kita tidak sedar, 
betapa mereka gembira bila melihat anak mereka berjaya..
percayalah, mereka akan tersenyum bangga,
walaupun kadang-kadang mereka tak tonjolkan kegembiraan tu..
jaga hati mereka

adik-adik,
jangan pernah kalian sakiti hati guru-guru kalian..
kerana mereka telah bersusah payah memberi ilmu buatmu..
mereka bersungguh-sungguh ingin lihat kalian berjaya..
ketahuilah, 
tak seorang pun guru yang ingin melihat kegagalan anak didiknya..
ikut la semua nasihat dan tunjuk ajar gurumu..
mereka mahu yang terbaik buatmu..
hormatilah mereka seperti kau menghormati ibu dan ayahmu..

adik-adik,
ingat pesan ini ye..
belajar elok-elok..
banggakan ibu bapa..
harumkan nama sekolah..
buat cikgu-cikgu bangga dengan kalian..
Fighting!
gud luck!

p/s: belajar dari sekarang supaya tak menyesal di kemudian hari..



Saturday, 13 July 2013

Say Alhamdulillah, Thank You Allah

annyeonghaseyo!!
hari ni sarah nak membebel sikit..
kalau yg tak nak dengar tu dipersilakan keluar ye..
eh, macam mana nak dengar? sarah pakai taip je..
ah, ape-ape je la..
pasal UPU lagi kali ini nampaknya..
since isu tu masih hot di facebook dan di group-group STPM/MATRIK
tadi ada terbaca status yang menyatakan UPU tidak adil sebab mnempatkan pelajar
yang dapat pointer tinggi di sabah/sarawak..
awk,awk, awak, awak..
syukurlah awak ada rezeki masuk U..
sedangkan masih ramai yang tak dapat peluang itu..
yang tak dapat tempat di U menangis-nangis sedih..
awak yang dapat nak bising-bising pulak sebab tercampak jauh..
saya bukan nak hina,marah atau nak jatuhkan maruah awak saya tak mention nama
dan bukan satu je status yang macam tu..
saya cuma sedih baca status tu..
awak patut bersyukur la dapat tempat tu..
bukan mengeluh macam tu dear..
mungkin ada hikmah Allah tetapkan rezeki awak jauh nun di sabah/sarawak..
takde kawan?
nanti kat sana awak mesti dapat ramai kawan baru..
mana tahu lepas cuti sem nanti, tiba-tiba baca status kat fb awak,
"Best laa belajar kat sini..rasa macam tak nak balik pulak"
mana tahu kan, tibe-tibe awak jatuh hati dengan sabah/sarawak dan rasa seronok kat sana..
ade jugak status yang ala-ala kecewa sebab dapat U kat negeri sendiri..
ermmm, kalau awak tak nak, ganti dengan saya je la..
rasa nak cakap macam tu je..
awak daa kira untung sebab dapat tempat..
lagipun kos pengangkutan tu boleh save kalau nak dibandingkan 
dengan kawan-kawan yang dapat jauh nun di sabah/sarawak..
untung-untung tak payah susah-susah cari rumah sewa,
boleh ulang-alikdari rumah..

p/s: maaf kalau ada yang terasa dengan entry ini..

Monday, 8 July 2013

Marhaban ya Ramadhan


eksaited kot nak puasa..hari ni last day sebelum puasa..
hari ni jugak hari jadi my beloved mom! 
so, rancangan sarah dan adik sarah nak buat kek..
sebenarnya kelmarin jugak hari jadi adik sarah..

ok mukadimmah langsung takde kaitan dengan tajuk kan?
haha..rileks la, abg2 kakak2 adik2 sekalian..

ok, kalau dah nak puasa nanti kite kena la Niat dulu..
kalau tak niat, alamak tak perfect la puasa kita.. 
sbab niat tu rukun puasa..

gambar: encik google

perkara sunat 
# menyegerakan berbuka
# melewatkan sahur
# meninggalkan perkara yang tidak elok..

kelebihan bulan puasa ni banyak..
antaranya:
# terdapat malam lailatul qadar
* dimana malam tersebut dikatakan lebih baik dari 1000 bulan..
* bila malam lailatul qadar? 7 malam terakhir..

#di buka pintu syurga
* so,jom la buat perkara yg baik yang boleh diberi ganjaran berlipat kali ganda

#pintu neraka di tutup dan syaitan di belenggu

banyak lagi kot kelebihan berpuasa ni, tapi sini je kot sarah nak share..
mata dah berat ni..


Gambar : edit

ke

sumber:SINI dan SINI