Google+ Followers

My Followers~~

Thursday, 30 October 2014

Sebelum Terlambat..


Baru-baru ni ada terbaca cerita rakan-rakan yang berkongsikisah penghijrahan mereka. Tersentuh jugak hati ni nak berhijrah ke arah yanglebih baik. Baik dari segi pakaian, tingkah laku, tutur kata dan akhlak itusendiri. Tapi sebenarnya proses hijrah ni banyak. Dari sekecil-kecilpenghijrahan, hinggalah ke hijrah yang besar yang kita lakukan. Bagi aku, stepyang pertama ialah hati. Sebab apa hati? Sebab kalau hati tu sendiri dahbersih, insyaAllah akan senang untuk lakukan hijrah yang besar. istighfar lah selalu. sebab istighfar tu penawar terbaik bagi hati. tak susah pun. selepas solat , sebelum berdoa, istighfarlah. Segalanya bermuladengan niat. Dan niat tu berlaku dari hati. Kan? Kalau saya silap, silabetulkan. Saya juga manusia yang sentiasa melakukan kesilapan. Kalau dulumungkin kita sentiasa bersangka buruk pada orang lain, so kita kenalah buangsikap tu. Cuba bersikap positif dan sentiasa bersangka baik. Kalau dulu kitafree hair, tak salah kalau kita berubah. Tutup aurat. Tu kan dah jadi kewajipankita. Biarlah apa orang nak kata. Pedulikan mereka! Kita bukan nak cari redhamanusia. Kita nak cari redha Allah. Ya..redha Allah yang kita nak cari. Bukanredha manusia. Pesan pada hati selalu, “aku nak cari redha Allah”.  Sekarang ni, semua orang ada facebook,twitter, instagram dan etc. Aku sedih kalau tengok gambar selfie pakai tudung,tapi baju lengan pendek. Sayang, tangan tu jugak aurat. Pakai tudung, tapi bajuketat, seluar ketat. Untuk siapa kamu nak tayang body kamu yang cun melecun tu?Tak kesian ke kat ayah awak? Tak sayang ke kat abang dan adik lelaki awak??Awak sanggup ke bila mereka di heret ke neraka kelak?? Allahu rabbi.. :’( jomlah kita ubah semua tu. Sebelum terlambat. Sebelum pintu taubat tertutup.Hidayah tu milik Allah, kalau awak nak, doalah, carilah. hidayah takkan jatuh ke riba macam tu je. kita pun kena berusaha mencari hidayah tu,moga kita insan terpilih untuk mendapat hidayah daripada Allah. Moga hidayah milik kita. 



p/s: Saya menulis bukan kerana rasa diri ni dah sempurna. tapi saya menulis untuk ingatan diri sendiri jugak. Semoga bermanfaat.

Wednesday, 22 October 2014

Sentap! Mungkin ni jawapan untuk aku move on.



Sentap! Sentap sangat baca ni.
Ye la, aku masih hidup dalam kenangan semalam.
Kenangan cerita aku dengan dia.

Mungkin ni aku boleh jadikan sticky note untuk hati aku.
supaya aku tersedar.
Moga aku lari dari kenangan lama.

Saya dah lupakan awak! dan saya akan!
Sebab saya dah tak nak ingat lagi tentang kita!

Selamat Tinggal kenangan semalam!

Khas Buat Kamu Jodohku


Saat sendiri,
Saat aku merasa sunyi,
Saat aku rasa tak ada yang peduli,
Saat aku rapuh.
Aku sentiasa teringat kamu. Tercari-cari.

Siapakah kamu?
Di manakah kamu?
Sihatkah kamu?

Semua menjadi persoalan buat aku.
Selalu tertanya-tanya siapakah kamu yang tercipta untukku.

Andai kamu terbaca susunan ayat-ayat ini,
semua yang aku tulis adalah khas buat kamu.

Maaf. Maaf. Maaf.
Sebab aku pernah jatuh hati pada orang sebelum kamu.
Maaf sebab aku tak jaga hati ini.
Aku cuba untuk jaganya untukmu.
Doakan aku. 

Maaf.
Aku masih banyak kekurangan yang perlu dibaiki.
Aku harap dalam masa terdekat ni,
Kita tak bertemu lagi.

Biarlah buat masa ni,
aku mampu memperbaiki diri dulu.


Semoga saat kita bertemu, 
aku sudah sepenuhnya berubah.
Semoga hari, masa dan tempat kita bertemu dalam keadaan yang baik.


Dan bila ALLAH temukan kita,
Moga kita berjodoh.
Dan tika jodoh itu milik kita,
Semoga kamu tahu,
Kamulah Putra Kayangan yang aku nantikan.

Saat itu, aku tak lagi sendiri sebab ada kamu.
Saat itu aku tidak lagi sunyi sebab ada kamu.
Saat itu aku ada kamu yang peduli tentang aku.
Saat rapuh, aku ada kamu yang akan menghulur tangan.

Semoga ALLAH sentiasa menjagamu.
Jaga diri, jaga hati, jaga iman ye sayang!

p/s: Entri Gedik dari aku yang gedik. Aku tak peduli apa orang nak kata.
Semua orang berhak berkata-kata.

Moga Aku Mampu


"Knock! Knock! Knock"
"Assalamualaikum hati..sihat?"

Agak-agak kalau hati boleh bercakap dia akan jawab ape ye?

Susah jugak kan kalau selalu bermain perasaan ni..
Hmmmmm...

Alhamdulillah sekarang dah rasa better daripada sebelum ni.
Emosi pun dah tak terganggu lagi.
Maybe sebab busy dengan kelas dan assignment yang bertingket-tingket tu.

Semoga terus macam tu laa ye.
Penat la kalau ade masalah dengan emosi dan perasaan ni.
Tu pun nasib baik lah, aku ni tak bercinta.
Kalau bercinta macam mana laa gayanye ye.


p/s: Dear my future maafkan saya sebab pernah jatuh hati ada orang lain sebelum awak.
Salah saya sebab tak pandai jaga hati.
and from now, I will make sure yang hati ni takkan jatuh cinta lagi hingga kita bertemu.
Doakan saya tau. Semoga saya istiqamah. Amin