Google+ Followers

My Followers~~

Saturday, 16 April 2016

Sedar



Tak kuat.
ya. aku tak kuat.
tapi aku tahu aku perlu kuat.
dan aku mesti kuat.

Rasanya seperti ditampar 
kenangan semalam.
segalanya datang berputar kembali.
dan untuk kesekian kali,
sakitnya datang lagi.

Moga masih tersisa secebis kekuatan.

tapi semalam
seolahnya ada bicara kecil dari hati
halusnya menyedarkan aku.
dan membuatkan aku sedar sesuatu.

ya. sesuatu yang aku lupa.
lupa untuk buang segala yang menyakitkan.
terutamanya kau!


Aku sesat dalam coretan.
cerita lama singgah di ingatan.
izinkan aku coretkan
agar ada pengajaran.

mungkin coretannya panjang berjela.
mungkin ceritanya bosan untuk di baca.
aku tak paksa kau baca.
cuma ingin bercerita.

semoga berakhirnya coretan.
aku dapat lenyapkan dia dari ingatan.

Dari awal dia tahu segala isi hati.
Dia tahu aku suka dia.
entah aku tak faham kenapa.
aku tak tahu kenapa aku jadi tak malu luah semuanya.
dan sekarang aku menyesal.
menyesal yang bukan sikit-sikit.

menyesal pernah jatuh hati, jatuh suka dan jatuh sayang.
menyesal suka dia!
menyesal suka dia!!
menyesal suka dia!!!
menyesal sebab dia tahu semuanya.
dan semuanya sekarang sebuah penyesalan yang tak berpenghujung.

dari awal aku nampak dia,
hati ni tergedik-gedik suka dia. 
tak senonoh punya hati!

tapi akhirnya aku tahu dia dah ada seseorang yang istimewa.
padan muka kau hati. kan dah kecewa.
okey, its fine!
teruskan hidup macam biasa. 

tapi...
tak lama lepas tu,..
khabarnya dia dah alone.
tak pasti di tinggalkan or dia yang tinggalkan.

bodohnya aku,
 bajet nak jadi 'nurse' untuk hati dia yang kecewa tu
kengkonon nak dia lupakan dia pernah kecewa,
kepala otak kau!
dan akhirnya kau kecewa sendiri.
Tahniah cik hati.

Tapi...
aku tak faham.
dia baik je dengan aku.

wait!!! kejap!
Aaaaaa.. lupa..
dia ada cakap something.
tapi aku yang tak faham.
ya.. aku tak faham bahasa penolakan dia.

bodohmya akuuuu!
*hantuk kepala ke dinding*

tapi satu yang buat aku terkilan dan kecewa
dia pilih orang lain
lepas dia cakap dia tak sedia untuk bercinta lagi
then apa kau expect yang aku rasa time tu?
aku depan dia tapi dia pilih orang lain! sadisnya.

and yang paling sakit hati,
lepas bertahun tak contact,
aku cari dia untuk clearkan semua ni.
aku mintak cuma satu, sebuah kepastian.
bersama sebuah persoalan.
kau tahu apa jadi?
cuba teka...

dia tinggalkan aku terkebil-kebil macam tu je.
ye awak,, dia tak jawab soalan tu.
dan dia beralasan untuk akhiri perbualan.

now i know.
aku dah faham.
dan aku dah sedar.

aku yang salah dari awal cerita.

pesan buat mereka 
jangan jadi macam aku.
hati tu jaga seeloknya.
simpan kemas biar Allah jaga.

** layan lagu mendua by astrid lepas baca ni. 
semoga ada yang faham. kalau yang pernah alami, boleh kot share tips nak lupakan semua ni T_T

Saturday, 13 February 2016

Rindu vs Benci



Dalam hati ada rindu.
Tapi aku benci rasa tu.
Sebab selalu buat aku teringat-ingat
Kadang-kadang sampai penat.

Hmmmm.

Tapi perasaan bukan boleh kawal pun,
Terpaksalah sibukkan diri.
Kalau tak, meroyan.
Lepas tu sakit hati.

Cara paling best nak buang rasa tu,
Aku suka luah dalam doa.
Sebab Dia tahu rasa hati aku.
Dan lepas tu aku rasa lega.


Tak Sempurna


Manusia.
Tak pernah sempurna.
Tapi aku tak faham.
Kenapa ramai yang bersikap menghukum?

Kau siapa?
Kau bukan Tuhan.
Hanya DIA yang layak menghukum.
Hanya Dia hakim yang paling adil.

Atas dunia kau Hakim mahkhamah?
Kau ingat aku kisah?
Hukuman kau hanya berdasarkan bukti dan saksi.
Belum kira yang dah di rasuah.

Begitu juga aku.
Hanya manusia.
Tak pernah sempurna.
Salah dan silap itu normal

Jadi aku nak kau maafkan aku.
Andai aku yang pergi dulu.
Jangan lupa hadiah aku.

Hadiah apa?
Satu je, DOA.



Friday, 12 February 2016

Kau pernah rasa?


Pernah kau rasa?
Kau sayang dia dan kau benci dia?
Aku pernah.

Pernah hati tanya kenapa sayang dia?
Tapi kau takde jawapan.
Aku pernah.

Aku harap dia tahu 
Aku sayang dia tanpa sebab dan alasan.
Entah, 
Dari dulu sampai hari ni
Aku tak jumpa jawapan yang di cari.

Tapi deep in my heart aku tahu.
Dia tak pernah berperasaan begitu.
well, aku tahu
aku bodoh.

Berharap dia balas rasa yang sama
Hakikatnya tiada apa

kenapa dengan aku?
Kenapa sayang orang yang tak sayang aku?
Buang waktu!

Aku pernah tanya
Apa dia rasa
Tahu apa jawabnya?
Dia lari tinggal tanda tanya.

so?

Aku teka sendiri
Rasa yang sama tak pernah dia miliki




Thursday, 11 February 2016

Always King of my heart



Anugerah terbaik yang pernah aku ada.
My one and only one.
Sentiasa menjadi raja di hati ni, <3 Abah <3

Aku memang rapat dengan abah.
Dari dulu. Sampai adik-adik semua jealous.
Diorang selalu panggil aku anak kesayangan abah.

Padahal abah sayang semua kot.
Entry ni keluar pun sebab dah lama nak tulis.
Cuma hari ni baru dapat mood.

Tadi pi 'supper' roti canai ngan abah.
cadangnya nak makan roti tempayan gulai kambing.
tu feveret abah. tapi roti tempayan dah habis.
so kitorang bedal roti canai. hehe.

ummi tak ikut.
so tu kira aku dating dgn abah lah.
ummi busy tanda kertas exam student dia.


aku suka spent time dengan abah.
sebab abah suke bercerita.
dalam cerita tu ada banyak nasihat.
walaupun kekadang bermula dengan satu joke.

aku suka bila abah bercerita pasal life dia dulu-dulu.
pasal arwah tokki dan tok nab. (Al-Fatihah)
pasal salasilah keluarga,

tadi pun borak pasal keturunan 'wan'
kata abah, arwah tokki keturunan siam.
asalnya golongan bangsawan jugak lah.

tiap kali abah sebut pasal keturunan ni.
abah akan akhiri dengan
"tapi ingat, keturunan is nothing u tau. yang penting 
hubungan kita dengan Allah, Sembahyang tak tinggal."

banyak kali abah sebut. InsyaAllah dah terpahat kemas dalam hati.

entahlah kekadang bila ingat balik semua perbualan dengan abah,
ada jugak rasa sedih. tanpa sedar kadang-kadang terasa 
macam aku dapat selami hati abah.

ok tak nak citer lebih pasal tu. takut aku nangis.
ni je lah kot.
bagi yang masih ada ayah,
tolonglah hargai mereka. yang mana tak rapat tu,
baiki lah hubungan tu biar jadi rapat macam kawan baik.
once kau dah hilang, takkan mungkin ada pengganti.

bagi yang dah takde ayah, (Al-Fatihah)
jangan sedih-sedih.
sentiasalah hadiahkan doa buatnya di alam sana.
dan jadilah anak yang soleh/solehah untuk dia.
itu harta bernilai bg seorang ayah dan ibu.


Abah, i'm so proud to be your daughter.
Sorry sebab tak jadi anak yang baik. 
selalu degil ikut kepala sendiri.
please stay healthy and always be my king okey!
Love you to the infinity and beyond!


Wednesday, 10 February 2016

Hanyut

Entah.
aku rasa ini bukan aku.
Segala yang aku lakukan berlainan dengan akal dan hati.
seolah-olah tersesat.
kenapa? 
Hanyut.
sepertinya aku yang dulu telah hanyut.
jauh meninggalkan semua yang aku sayang.
Tuhan.
kembalikan aku semula.
kembalikan semula semangat dan jiwa aku semula.
aku terseksa begini.
terkapai-kapai mencari arah,
bersendiri mengharungi gelap.
sepi mengcengkam kemas sekeping hati.
pilu dan sedih kulalui sendiri.
semoga esok aku terdampar di pulau nan indah.
agar aku temui semangat yang baru.
moga keindahannya mengembalikan jiwa yang hanyut itu.

Monday, 18 January 2016

Awak tak hensem pun!





 Org sibuk duk upload gmbr dgn tunang, husband..nah lah akak blanje gmbar kekasih awal dan akhir akak ni haa..

my imam..my king of my heart,

hari tu kan keluar dengan kawan-kawan, 
memasing cerita pasal pakwe/makwe.
ada yang dh tunang. yang dah nak kahwin. yang dalam perancangan 
nak tunang pun ade.

aku je laa yang masih searching for my partner.
hmmmmm..
tapi..tapi..tapi..
aku ada 'tersuka' kat someone. heee..
entah lah. selesa berkawan dengan dia.

adoiii, camne nih? 
Doa je lah. Semoga ada jodoh kan?
Kalau bukan dia pun mungkin ada yang lebih baik.
kite tak tahu kan.

Berbalik pada tajuk.
Dia tak hensem pun. Biasa-biasa je.
aku pun tak tau tang mana boleh 'tersuka' kat dia tu. 
Haihhh.. 

ok dah. tak leh citer lebih-lebih.


So doa-doakanlah selalu ye..
semoga jodoh dengan orang yang baik-baik..





Thursday, 14 January 2016

Susah hati


Makin nak masuk ke umur 23 ni, makin banyak pulak
dengar perkataan kahwin.
Sape yang tak nak kahwin oiii!
Tambah-tambah bila kawan-kawan dah ramai yang mendirikan rumah tangga.
Yang dah ada 2, 3 anak pun ada.

Wedding Hajar. One of my Sahabat dunia akhirat. Dia yang first kahwin. Next??



Sorry still need them by my side.

Mak aku pulak dah 2,3 kali suruh aku cecepat cari pasangan.
Siap suruh cecepat dapat anak. 
Tak sabar nak dapat cucu lettew.
Adik-adik lagi lah.
Bila ummi bukak topik kahwin, giat je duk nyakat.
Tak sabar nak dapat abang iparlah. Haihhh, sabau je laa jadi kak long ni kan.
Abah je rilex.

Tapi masalahnye sekarang,
-Aku sangatlah tak ready nak pikul tanggungjawab jadi isteri.
-Sangatlah tak puas lagi hidup sendiri tanpa komitmen besar.
-Sangatlah tak puas hidup dengan ummi dan abah lagi.
-Sebab masih ada impian yang tak tercapai untuk bahagiakan ummi dan abah.
-Dan aku masih tak jumpa lelaki yang boleh bimbing aku, yang boleh ambik tugas abah jadi Imam aku.


Bagi aku perkahwinan tu satu tanggungjawab yang besar.
Ye lah nak bina keluarga. Ingat senang ke?
Ilmu di dada kena lah mantap dulu. Diri sendiri pun ke laut.
acanno nak jago anak nanti?

Ape-ape pun dah sampai jodoh nanti kahwin lah aku.
Doa-doakanlah bertemu dengan jodoh yang baik.
Semoga Putra Kayangan aku tu tahu menghargai seorang wanita bergelar isteri.